Månedens kunstner / 2020 Maj Mette Hettel

2020 Maj Mette Hettel

   Mine billeder er syet af japanske og tjekkiske glasperler. Alt er selvlært.
Først prøvede jeg om det var muligt at lave billederne på en stor perlevæv. Jeg har tidligere lavet billedvævning, så det var jo lige for, men det blev ikke rigtig godt. Trenden fylder for meget mellem de bittesmå perler og trendens ender var svære at håndtere ved montage.
Så nu syr jeg primært med en teknik der hedder 3 drop peyote. Det gør at overgangen mellem perlerne opleves mere flydende.

 

Perlerne har forskellige facon og giver et forskelligt udtryk.
Perlerne er enten cylindriske (Lidt ligesom dem til perleplader bare meget mindre) eller formet som en donut. De cylindriske lægger sig tæt op ad hinanden og giver en hel glat flade.
De donut-formede giver en mere levende overflade, da lyset kan falde forskelligt hen over perlerne.
Disse perler er også lidt forskellige i størrelse alt efter farve og overfladebehandling. Det betyder at billedet kan opleves som let bulet, det tilfører også liv til billedet.
Hver type perler fås i flere tusind varianter i forhold til farve og overfladebehandling.

 

Jeg designer billederne ved hjælp af computerprogrammer og tager udgangspunkt i et billede eller designer i selve programmet.
I designprocessen bruger jeg min viden om de enkelte perletyper, farver, overfladebehandlinger og størrelser til skabe et mønster, jeg så kan sy billedet ud fra.

 

For at det ikke skal blive for uoverskueligt at sy, har jeg en grænse på 30 forskellige farver i hvert billede.
Sy processen tager nogle måneder og mens jeg syr på billedet, kigger jeg ikke på det (Det er rullet sammen). Når så billedet er færdigt, er det altid en speciel oplevelse at rulle det ud og se om det blev som forventet.

 

Da hvert billede tager flere måneder at sy, har jeg ikke nogen stor produktion. Billedet med flest perler indeholder knap 100.000 perler og hver enkelt perle skal samles op med en nål. Jeg syr så 3 perler på ad gangen. Det betyder også at jeg ikke lige laver en serie for at se forskellige varianter, selvom jeg nogle gange kunne have lyst. :-)

Mail - mette@hettel.dk
Web - mettehettel.dk
KuBA  | Tlf.: 20816236 | kuba4700@gmail.com